Vragen? 076 - 525 88 72

Persoonlijke Financiële Planning

Waarom Persoonlijke Financiële Planning (PFP)?
Deze opleiding leidt u op tot gecertificeerd lid van de Federatie Financieel Planners (FFP) en is bedoeld voor iedereen die klanten wil adviseren over hun persoonlijke financiële planning. Het programma is afgestemd op leerdoelen van de FFP en bereidt u voor op het FFP-examen. Na het volgen van de opleiding bent u in staat de totale inkomens- en vermogensstructuur van uw klant inzichtelijk te maken en hem hierover te adviseren. De persoonlijk financieel planner houdt zich niet alleen bezig met de particuliere klant, maar adviseert ook de ondernemer en directeur- grootaandeelhouder (dga).

Voor wie bedoeld?
U bent een financieel adviseur die affiniteit heeft met de ondernemer/dga. U denkt en werkt minimaal op hbo-niveau. Bovendien beschikt u over uitstekende communicatieve technieken en adviesvaardigheden. De confrontatie met complexe financiële vraagstukken van particulieren en zelfstandig ondernemers, daagt u uit uw blikveld te verbreden en uw kennis te verdiepen. Met de titel FFP achter uw naam wilt u aantoonbare kwaliteit leveren. Ook is deze titel een uitgesproken mogelijkheid om te adviseren op basis van uurtarief.

Het programma De 9 life events staan centraal en daarmee voldoet de opleiding aan de leerdoelen en toetstermen van de Federatie voor Financieel Planners. Er zijn 5 modules:

1. Inleiding financiële planning en fiscaliteit
U maakt kennis met de algemene fiscale bepalingen en het belastingraamwerk.

Aan de orde komen diverse heffingsgrondslagen en -kortingen, de wijze van heffing en aanvullende regelingen. U krijgt een introductie in financiële planning: hoe wordt de totale inkomens- en vermogensstructuur inzichtelijk gemaakt? Wonen is een belangrijk onderdeel van fiscaliteit en krijgt extra aandacht in deze module.

2. Financieren en beleggen
Het geven van een financierings- en/of beleggingsadvies begint met het inventariseren van de    

situatie van uw cliënt.

U kunt pas een goed advies geven als u weet wie uw cliënt is, wat zijn financiële situatie is en wat hij wil. De verschillende spaar- en beleggingsvormen passeren de revue en worden in een breed economisch, financieel en fiscaal kader toegelicht. Woonfinanciering is ook hier een belangrijk onderwerp.

Op basis van de inventarisatie bent u in staat een passend spaar-, beleggings- en/of financieringsadvies te geven in relatie tot de inkomens- en vermogenspositie.

3. Arbeid (Toekomstvoorzieningen)
Gezins- en oudedagsvoorzieningen zijn gebaseerd op 5 pijlers: sociale zekerheid, werkgevers-/werknemerspensioen, gefaciliteerde verzekeringsproducten, gefaciliteerde bancaire producten en individuele besparingen in box 3. De 5 pijlers komen uitgebreid aan de orde en de samenhang wordt inzichtelijk gemaakt.

4. Familie(recht) – voorheen Estate planning
In het kader van vermogensplanning worden de civiele en fiscale aspecten behandeld van het huwelijksvermogensrecht, geregistreerd partnerschap en erfrecht. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn: levensverzekeringen, vermogensoverheveling tijdens leven, fiscale (r)emigratie, de Wet tijdelijke genotsrechten en de Wet tot herziening regime aanmerkelijk belang, consumptieve rente en vermogensrendementsheffing.

5. Ondernemer/ directeur-grootaandeelhouder
Bij het starten van een onderneming moet u antwoord kunnen geven op een aantal fiscale en financiële vraagstukken. Ook bij de financiële positie van de directeur-grootaandeelhouder staan we uitvoerig stil. Na het volgen van deze module is het werken met pensioen bv’s en het opzetten van werkmaatschappijen u niet meer vreemd. Ook de ondernemer als privépersoon komt met zijn faciliteiten uitgebreid aan bod.

Methodiek
Thuis bestudeert u de theorie en tijdens de colleges verwerkt u die in praktijkopdrachten. U werkt daarbij o.a. samen in kleine, gemotiveerde teams. U deelt kennis en ervaring met deelnemers van andere bedrijven en ervaren docenten begeleiden u in het leerproces en bij het studiemateriaal. U ontvangt per college een kopie van de gepresenteerde sheets en de uitwerkingen van de casus. Daarnaast staan syllabi, boeken en de FFP-oefenexamenbank met honderden oefenvragen en uitwerkingen tot uw beschikking.

Elk van de 5 modules wordt afgesloten met een toets. Het gemiddelde van de toetsen maakt deel uit van het cijfer van het Avans Hogeschool b.v. examen. Bij een onvoldoende voor een tussentijdse toets of het examen krijgt u één kosteloze herkansing.

Het examen is een uitstekende test om uw kennis te toetsen en een goede voorbereiding op het FFP-examen.

Tijdsinvestering
De opleiding duurt ca. 9 maanden en beslaat 29 dagdelen verspreid over 15 bijeenkomsten. De gemiddelde studiebelasting is ongeveer 8 uur per week, exclusief de bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn van 14.00 uur tot 21.00 uur.

Het resultaat
U bent in staat het hele proces van inkomens- en vermogensstructurering voor uw klant uit te voeren en u kunt hem adviseren of de juiste specialist erbij betrekken. Of het nu gaat om een particuliere klant, een directeur-grootaandeelhouder of een zelfstandig ondernemer, u bent vertrouwd met de verschillende aandachtsgebieden.

Het diploma
Met het erkende postbachelor diploma Persoonlijke Financiële Planning (FFP) van Avans Hogeschool B.V. bent u gediplomeerd Financieel Planner. U kunt u laten registreren in het Register Financieel Planner van Avans+/Instituut Scire.

Als u voldoende praktijkervaring hebt en voor het examen bij de Federatie Financieel Planners slaagt, hebt u als gecertificeerd Financieel Planner recht op registratie bij de federatie. U mag nu de FFP-titel voeren.

Als voorbereiding op het FFP-examen kunt u deelnemen aan de assessmenttraining.

Financiële investering
De investering voor de FFP-opleiding bedraagt € 3.495,- vrij van BTW. De investering voor leermiddelen bedraagt € 135,- excl. BTW, voor het arrangement: examen oefenpakket en maaltijden € 195,- excl. BTW en het Hogeschoolexamen € 150,- vrijgesteld van BTW. U kunt het cursusbedrag in één keer voldoen of in termijnen.

Scholing en de fiscus
Bedrijven kunnen de kosten van een cursus of opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren. Voor particulieren geldt een maximale aftrek van € 15.000, met een drempel van € 250.

Contact
Deze opleiding wordt verzorgd door Avans+/ Instituut Scire. Hebt u nog vragen over deze opleiding? U kunt ons contacten via het telefoonnummer (076) 52 58 872 of per e-mail info@instituutscire.nl.

Opleidingsplaats en startdata
Breda (Avans+) of Utrecht (Oudlaen). Zwolle

Start 9 oktober

Aanmelden
Wilt u deelnemen aan deze leergang dan kunt u zich aanmelden via www.avansplus.nl of telefonisch via 076-52 58 305